Beachside Units

Beachside units (3), Torquay  (01/2007 - 05/2009)

The designs have a combination of light and heavier elements to create a modern contemporary composition within a varied streetscape.  The carport has been left open to enable the buildings to float, and the visual bulk reduced to a more aesthetically pleasing level.  They are of high architectural standard and the proposal is well considered.

P1140467

Energy Efficiency: The orientation of the block is fantastic to avoid overshadowing of adjoining owners as it faces almost directly north/south.  Morning and afternoon decks are provided at level 2. Windows have been positioned under eaves and with shade screening for passive solar design. The glazing is also to take advantage of potential views and avoid the use of artificial lighting in daylight hours. Timber screens along with substantially large eaves are incorporated into the design on the western edge of all units, preventing the intrusion of invasive western light and heating during summer evenings. Good cross ventilation is achieved via openable doors & windows in habitable rooms and at either end of living spaces.

P1140438