Court House

The Court House, Aireys Inlet (11/2014 - 04/2016)

The site is within a quiet court with a walking track down to a secluded beach. The brief was for modest timber dwelling. The use of timber became a significant gesture in the design with a desire to connect the dwelling to a coastal bush landscape. The central courtyard acts as the orienting device as well as an arrival point and is enclosed with core-ten gates that can be opened or closed depending on the environmental conditions.

The building is separated into 2 wings, a more public wing for the living spaces and social gathering areas, and a more private wing encompassing the bedrooms, bathrooms and study spaces. Both of the wings open out onto the central courtyard and one must pass through the courtyard space to move between each of the wings. This amplifies the presence of the immediate landscape and creates a more relaxed relationship to the outdoors.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In place of the original idea of a bridge, the courtyard was enclosed with core-ten gates that could be opened or closed depending on the environmental conditions. The gates when open amplify the presence of the immediate landscape and the preserved native Moona trees. The gates can also be then locked down in the winter months or for when the owners go away on their regular holidays around Australia. The roof of the courtyard is polycarbonate and allows a luminous diffused light, overshadowed by the second-storey level to provide protection in summer.

The living wing roof lifts to the east allowing the morning sun to penetrate deep into the floor plate to allow solar gain and the private wing is screened with horizontal louvers to the north and south, with vertical fins to the west allowing for privacy and sun protection.

907-resnew_CourtHouse_PeterWinklerArchitects_GroundFloorPlan_A4_1
907-resnew_CourtHouse_PeterWinklerArchitects_LevelOnePlan_A4_1

Contact

PWA office

210 Grossmans Road,
Torquay, Victoria 3228

PO BOX 882
Torquay, Victoria 3228